Hrvatska enciklopedija 1941 - 1945.

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Hrvatska enciklopedija 1941 - 1945.

Post Postao/la LEGIONARI »

Hrvatska enciklopedija ostala je nedovršena, objavljeno je između 1941. i 1945. pet svezaka/Glavni urednik bio je Mate Ujević, a Središnje uredništvo bilo je u sastavu Gustav Šamšalović, Pavao Tijan, Nikola Žic, Petar Grgec, Franjo Jelašić, Božidar
Magovac i Josip Milković. Hrvatska enciklopedija kapitalno djelo tim, da je građa za Hrvatsku enciklopediju pripremana i pripremljena u predratno doba, pa joj je pečat ustaštva nepravedno pripisivan, a posljedica je poslijeratne komunističke valorizacije
prema kojoj se ćak i ono građansko vrednovalo kao ustaško. Prva suvremena hrvatska enciklopedija naprasno je obustavljena, a njezin posljednji svezak večim dijelom uništen. Zaćeta uoći velikoga rata završena je, zvući paradoksalno, njegovim završetkom.

Podršku u tiskanju i pripremi uputili su uz ostale i vođa HSS-a Vladko Maček, ban banovine Hrvatske Ivan Šubašić i Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački. Uz glavnog urednika Matu Ujevića Hrvatsku enciklopediju uređivat će Središnje uredništvo u sastavu Gustav Šašmalović, Pavao Tijan, Nikola Žic, Petar Grgec, Franjo Jelašić, Božidar Magovac i Josip Milković. U urednićkom viješču bili su Albert Bazala, Stjepan Bosanac, Stanko Hondl, Filip Lukas, Mate Malinar i Stjepan Zimmermann. Umjetničku redakciju sačinjavali su Joza Kljaković i Ivan Bach. Savjetnik Umjetnièke redakcije bio je Ivan Meštrović.

Među urednicima 52 struke nalazila su se najuglednija imena hrvatske znanosti i umjetnosti.Enciklopedija je njegovala autorski pristup. Glavni urednik se brinuo da članci budu strućno i opsežno obrađeni uz selektivnu bibliografiju i literaturu na kraju teksta te s mnogo ilustracija.Hrvatska enciklopedija slijedila je, na žalost, sudbinu nekih drugih ambicioznih hrvatskih enciklopedijskih projekata: ostala je nedovršena. Od planiranih 12 svezaka, izmeðu 1941. i 1945. objavljeno je pet, s 3.850 stranica enciklopedijskog formata.

Uništen peti svezak. Prvi svezak tiskan je u predvečerje II. svjetskog rata, točnije 10. veljaće 1941. Obasizao je raspon od A – automobil (808 str.). Drugi svezak otisnut je 20. prosinca iste godine. Raspon: Autonoma.i-Boito (728 str.). Treči svezak nosi datum 21. listopada 1942. Raspon: Boja – Cleveland (800 str.).
Četvrti svezak je oćigledno objavljen s antidatiranom godinom izdanja 1942., bez navođenja dana i mjeseca (Razloge treba tražiti u rukopisu pripremljenom na fonološkom pravopisu,doćim je u 1943. na snagu stupio morfonološki odnosno korijenski). Raspon: Cliachit - Diktis (776 str.). Pred sam kraj II. svjetskog rata objavljen je posljednji peti svezak s nadnevkom: 2. svibnja 1945. Raspon: Dilatacija - Elektrika (738 str.). Bio je to jedini svezak Hrvatske enciklopedije otisnut korijenskim pravopisom. Hrvatska enciklopedija, ukoliko nije bila ignorirana, bila je mahom negativno vrednovana iz razloga .to je nastala u ratnoj državnoj tvorevini. Brzina izradbe prvih četiriju knjiga (razmak među njima kreće se između devet i deset mjeseci) svjedoći, među PODLISTAK A u svezi s ideološkim predznakom, koji nastoji izbjeći pod svaku cijenu, gradeći svoje djelo na znanstvenoj utemeljenosti i faktografskoj objektivnosti napisat će Mate Ujević »Enciklopedija kao skup članaka i rasprava o svemu i svaćemu ne može biti ideološki iskljućiva... i suradnici i urednici će nastojati da budu objektivni u najboljem i najpotpunijem značenju rijeći.... Hrvatska Enciklopedija će u prvom redu konstatirati činjenice i donositi objašnjenja, dok će se strogo kloniti svake tendenciozne propagande.

Mate Ujević (Krivodol kod Imotskog, 1901. . Zagreb, 1967.), erudit, enciklopedik, bibliograf i književnik, utemeljitelj suvremene hrvatske enciklopedike. Uz osnovno njegovo životno usmjerenje . enciklopedijski rad . bavio se i raznim književnim formama: pisao je feljtone, pjesme, novele (jedan roman), putopise, crtice i kritike. Srednjoškolsko obrazovanje stekao u Splitu, a sveučilišno u Ljubljani i Zagrebu, gdje je doktorirao. Između dva svjetska rata gimnazijski profesor u Zagrebu. Ubrzo nakon osnivanja Konzorcija Hrvatske Enciklopedije, kojega je svrha bilo pokretanje velike opće enciklopedije, pristupa novoutemeljenoj instituciji. Godine 1939. imenovan je glavnim urednikom Hrvatske enciklopedije. Od 1941. do 1945. upravitelj je Hrvatskoga izdavalaćkog bibliografskog
zavoda (HIBZ), kojemu je osnovnom zadaćom bilo izdavanje Hrvatske enciklopedije.
Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Odgovorite