Što se zbilo 27.7,1941. godine u srbu

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Što se zbilo 27.7,1941. godine u srbu

Post Postao/la LEGIONARI »

Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Avatar
Kum Bečo
Podurednik
Postovi: 901
Pridružen/a: uto pro 16, 2008 4:16 pm
Lokacija: Sarajevo

Re: Što se zbilo 27.7,1941. godine u srbu

Post Postao/la Kum Bečo »

U izto vrieme je jedna četnička grupa, iz zasjede obasipa težkom strojničkom vatrom jedan teretni samovoz usta{kog logora iz SARAJEVA, kada je ovaj dolazio iz DOBOJA prema SARAJEVU. Napad se je odigrao 4 km sjeverno od sela BLAŽUJ, dakle oko 15 km od SARAJEVA. Tom prilikom poginuo je ustaški dužnostnik logora SARAJEVO Ilija TROGRLIĆ, zatim vojničar Stipe SLJEPČEVIĆ i još četiri druga ppripadnika sarajevskog logora, dok su par drugih težko ranjeni.

Osnutak Crne Legije - www.ustaskipokret.com

Malo da pričamo o 27. 7. općenito. Dakle službeno to je bio poćetak ustanka u Hrvatsko i BiH kao takav bio je ne radni dan i slavio se manifestacijama, građanskim i vojnim na više mijesta za vrijeme socijalizma. Jednom sam se 1989. godine zadesio u Makarskoj na taj datum i ratna mornarica je bila uplovila u makarsku luku gdje su pravili manifestaciju. Isto tako smo morali platiti kaznu u MUP Makarska što smo parkirali kod crkve u Makarskoj s vanjske strane oltara gdje bilo zabranjeno parkirati.

Meni najbliži događaj od toga 27. 7. bez obzira što sam se rodio decenijama kasnije jeste ovaj što sam citirao na početku posta sa naše uvažene međumrežne stranice. Teretno vozilo koje se kretalo iz pravca DOBOJA nije napadnuto u Blažuju nego u Rakovici kod Sarajeva dne 27.7 1941. a opis žrtava je vjerojatno točan iako se prepričava da su bila tri Ustaška časnika poginula. Sama Rakovica je oko 20 km od Sarajeva. Napad je izvela mješovita partizansko-četnička grupa od oko 20 ljudi, sa omjerom 10 četnika i 10 partizana. Pouzdano se zna da su u partizanskoj grupi bili komunistički aktivisti Rato Dugonjić i Nisim Albahari Židov. Imena ostalih partizana nisu mi poznata ali jesu imena četnika jer su to bili naše komšije, obični četnici.
Slučaj je tako htio da su ustanici iskoristili moju djedovinu da sa nje napadnu Ustaško vojno vozilo. Po izvršenom zločinu partizani su se povukli a četnici su počeli pucati po našim kućama bez hrabrosti da priđu. Takva situacija je trajala čitav 27.7. Raspoloživo vojno sposobno stanovništvo se već bilo priključilo Ustaškim formacijama i bili su na različitim dužnostima daleko od napadnute Rakovice i vojnog kamiona. U takvoj stuaciji komanda je donjela odluku da se u Rakovicu upute pojačanja iz Kiseljaka, Lepenice što podrazumjeva jedan pravac, iz Ilidže i Stupa što podrazumjeva drugi pravac i iz trećeg pravca Hadžića. Takvim jakim Ustaškim snagama raspršeni su četnici a ipak moram naglasiti da se stožer očigledno odlučio na takozvanu raciju gdje se umalo izvršiti potpuno čišćenje terena što je pak imalo podrazumjevati likvidaciju svega što se kreče a kao rezultat je nastupilo 108 likvidiranih Srba, dijelom četnika, njihovih jataka a dijelom znate već. Operacija je zahvatila i cijelu okolinu Sarajeva tako da se partizani nisu vratili do 1945. Hoću reči, nije bio samo u Srbu četnički ustanak, i koliko god se oni dizali i ustančili naši žestoki momci su tu pa sve dovedu u red.
Beogradski pašaluk
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Re: Što se zbilo 27.7,1941. godine u srbu

Post Postao/la LEGIONARI »

Kume evo ti poveznice u svezi Crne Legije!

http://people.mail2me.com.au/~sljeme/hos-ndh.htm


ZDS
Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Odgovorite