Obilježena 39. obljetnica Akcije "Fenix '72"

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
Kum Bečo
Podurednik
Postovi: 901
Pridružen/a: uto pro 16, 2008 4:16 pm
Lokacija: Sarajevo

Obilježena 39. obljetnica Akcije "Fenix '72"

Post Postao/la Kum Bečo »

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Hrvatske uzdanice, proteklog vikenda na planini Raduši obilježena je 39. obljetnica dolaska prve hrvatske oružane postrojbe na teritorij Rame nakon Drugog svjetskog rata. U12:00 h. kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi, započela je komemoracija.

U ime Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, pozdravne riječi, rodbini, prijateljima i poštovateljima pripadnika "Fenix“ skupine uputio je mr. don. Željko Marić, koji je za pripadnike "Fenix“ skupine, rekao da su heroji hrvatskog naroda, borci za slobodu i domoljubi.

Unatoč svim pokušajima kako UDBE nekad, tako i njezinih sljedbenika i potomakakomunista i neprijatelja hrvatskog naroda i danas. Posebno pojedinih medija. Da je akcija „Fenix“ skupine uspjela, ne bi se dogodila niti Srebrenica, niti Uzdol i Jurići. Nakon čitanja imena svih pripadnika „Fenix“ skupine i mjesta njihovog stradavanja, molitvu za njih predvodio je vlč. Nikola Lovrić.

U ime Hrvatske uzdanice, nazočne je pozdravio Ante Sarić. Nakon govora g. Sarića, kod spomen obilježja zapaljene su svijeće i položen vijenac. Nakon povratka u Ramu, posjećena su spomen obilježja Iliji Lovriću u Varvari i Vejsilu Keškiču u Rumbocima. Inače, na dan sjećanja na „Fenix“ skupinu, u Ramu svake godine dolazi i obitelj Vejsila Keškića iz Bihaća. U znak sjećanja i poštovanja na žrtvu koju su pripadnici „Fenix“ skupine dali za hrvatski narod, članovi Hrvatskog planinarskog društva „Rama“, organizirali su memorijalni uspon na Radušu, koji će postati tradicionalan.

Također, u subotu, s početkom u 19 sati, u kino dvorani Doma kulture u Prozoru, premijerno je prikazan dokumentarni film o „Fenix“ skupini, za kojega u javnosti vlada veliko zanimanje. Prema knjizi „HRB – rat prije rata“, scenarij za ovaj film, napisao je mladi hrvatski scenarist Ivan Pavličić, a režiser dokumentarca je Tomislav Šango.
Beogradski pašaluk
Odgovorite