Bosanski muslimani i njihovo hrvatsko podrijetlo

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Filip
Vojnik
Postovi: 308
Pridružen/a: uto vel 05, 2008 7:49 pm

Bosanski muslimani i njihovo hrvatsko podrijetlo

Post Postao/la Filip »

Kao što svi znamo, na prostore Balkana u 7. stoljeću poslije Krista doseljavaju se Hrvati koji su krenuli prema Jadranskome moru. Na putu prema moru, mnogo naših predaka svoj mir je našlo na prostoru današnje Bosne. I dan danas možemo naći mnoge dokaze koji potvrđuju da su naši preci naseljavali područje tadašnje Bosne. Naime, najviše je ostataka u srednjoj Bosni. U malom gradiću Žepču zatičemo temelje Katoličke crkve. Jedna od najstarijih crkava u Bosni i Hercegovini izgrađena baš tamo je početkom 8. stoljeća, da bi dolaskom Turaka na područje BiH bila srušena, a na njenom mjestu napravljena džamija. Mnoga naselja u Bosni su pokazatelj da tu Hrvati vjekovima žive, mnoga nose imena kao što su: Hrvati, Hrvatinici i slična. U Bosanskih muslimana postoji prezime Hrvat, to je još jedan u nizu dokaza da su bosanski muslimani dio hrvatskog naroda.
3 stoljeća nakon dolaska Hrvata na ove prostore, po prvi puta se spominje Bosna (10. stoljeće). Najznačajniji bosanski vladari u povijesti bili su katoličke vjere, samim time i Hrvati. Čak jedna bosanska kraljevska loza nosi ime Hrvatinici. Danas se pak neki muslimani pokušavaju odreći svoje nacije i dokazati da su Turci ili Bogumili. Reći da su bosanski muslimani nastali od Bogumila, apsolutno je smiješna stvar, naime pred sam pad Bosne pod Osmanlijama u Bosni je živejelo oko 800.000 katolika, 100.000 pravoslavaca, dok je Bogumila bilo svega 30.000 i to samo u Hercegovini jer su sa područja Bosne bili protjerani. Padom Bosne i dolaskom Turaka na vlast dolaze novi zakoni i pravila. I tako Turci dadu zakon i proglase da svi oni koji odbiju primiti Islam kao svoju religiju moraju plaćati Osmanskom carstvu 15 zlatnika. Kako je većina Bosanskog stanovništva živjela od poljoprivrede i nije si mogla dozvoliti plaćanje 15 zlatnika, poćela je prelaziti na Islam, no prelaskom na Islam rasla je i mržnja prema Turcima. Tako bilježimo neke pjesme koje su bile usmjerene Turcima kao što je od Kaime bila pjesma „O Hrvati čujte me, čujte i počujte me: Islamu se prignite, Allahu se dignite! Ne budite din dušmani, prihvatite lijep Kur'an! Svima nam Allah pomog’o, a dušmane odmog’o!“(u ovome slučaju dušmani su Turci). Također nalazimo mnogo sličnih pjesama ali i pravih ustanaka protiv Turaka, takav jedan ustanak je izveo i Husein kapetan Gradaščević, kada ga je Turski sultan pitao „zašto daje pare za izgradnju katoličkih crkava po Bosni“, on mu je ljutito odgovorio: „Sultane oni su moja braća!”. Mnogo je još dokaza zabilježeno kako muslimani sebe nazivaju Hrvatima, za vrijeme Turske vladavine u 17 stoljeću Turski putopisac Evlija Celebija piše kako u Bosni žive Hrvati ne navodeći pritom nikakve „Bošnjake” niti muslimane, dakle i u 17. stoljeću navedeni su kao Hrvati! Otac domovine dr. Ante Starčević ovako je govorio o muslimanima iz Bosne: „Muhamedovci Bosne i Hercegovine, s turskom, s muhamedanskom pasminom ne imaju ništa; oni su hrvatske pasmine, oni su najstarije i najčistije plemstvo, što ga Europa ima!”.
Po završetku Prvog svjetskog rata bosanski muslimani kao i katolici žive u Kraljevini SHS nezadovljni vlasti SHS, a i kasnije bosanski muslimani i katolici kao braća opet jednoglasno staju protiv srpskog terora u Kraljevini Jugoslaviji. Tako je Džafer beg Kulenović 1939. godine, kasniji doglavnik NDH, u novinarima tri puta ponovio citat: „Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist, i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda!“.

Početkom Drugog svjetskog rata Bosanski muslimani su opet kao uvijek zajedno sa svojom braćom katolicima stali protiv četničkog i partizanskog terora. Već u prvim danima NDH vrlo velik dio muslimana je podržava i pristupa u Hrvatsku vojsku. U najelitnijoj Ustaškoj postrojbi Crnoj Legiji bilo je oko 40% muslimana koji su se i tada naravno nazivali Hrvatima. Zapovjednik Crne Legije Bečir Lokmić bio je musliman. U državnoj vladi NDH bio je pozamašan broj Hrvata islamske vjeroispovjesti , najznačajniji su Osman beg Kulenović, Ademaga Mesić i Ibrahim Pjanić. Sam Poglavnik dr. Ante Pavelić je u čast muslimanima napravio džamiju u Zagrebu, na njenome otvorenju Poglavnik je rekao: „Preuzvišeni, presvietla gospodo visoki dostojanstvenici Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj! Braćo muslimani!
S najvećim veseljem i radošću pristupam pred ovo svetište hrvatskog naroda, pred ovo svetište Islama, veseleći se, što mi se izpunila davna želja, da se u glavnom, priestolnom gradu Zagrebu otvori hram, u kojem će pripadnici islamske vjeroizpoviesti moći vršiti svoje vjerske dužnosti, moći udovoljavati svojim dužnostima, prema vječnom Allahu, gdje će moći u molitvama nalaziti okrepe i utjehe za svoj zemni život i odavati hvalu Svevišnjemu Stvoritelju svega.

Preuzvišeni! (obraćajući se ef. Aganoviću)
Veselog srdca predajem Vam ključeve ove prve džamije u glavnom hrvatskom gradu i molim Vas, da je Vi otvorite i predate na uporabu vjernicima. Siguran sam, da time činimo Bogu veleugodno djelo, siguran sam, da će mnogi i mnogi, da će svi pripadnici islamske vjeroizpoviesti koji se nalaze u ovom gradu, a i oni, koji će iz ostalih dielova naše države u Zagreb dolaziti, nalaziti u ovoj džamiji najveću utjehu, da će nalaziti ovdje utjehu svome srdcu, svojoj duši i da će pred Previšnjim Allahom iznositi svoje skromne molitve za dobro i sreću hrvatskoga naroda, hrvatske države i islamskog svieta u hrvatskoj državi i po cielom svietu.“

Tu su džamiju 1945. godine komunisti preuredili u galeriju, a njenog imama Zagrebačkog muftiju Ismeta Muftića objesili ispred džamije.

Jednom prilikom Poglavnik je za muslimane rekao: „Gospodo! Muslimani Hrvati nisu samo dio hrvatskog naroda,oni su jedinstvena sastavna srčika hrvatskog naroda. Bosna nije pripojena Hrvatskoj, nego je Bosna Hrvatska, središte i težište hrvatskog naroda i Nezavisne Države Hrvatske. Nas vjera ne može dieliti. Ne može vjera razdieljivati jednaku krvnu braću. Ne može vjera razdieljivati ono što je jedno te isto. Vjera jest emanacija, izraz poštovanja prema Svevišnjemu, gospodaru svega živog i mrtvog, a mi Njegovi stvorovi svi smo jednaki pred Njim, a kad smo iste krvi, onda smo jednaki i medjusobno.
Za nas, za hrvatsku državnu vladu, za hrvatsku državu i za mene ne postoji muslimansko pitanje, jer je to hrvatsko pitanje. Ne postoji pitanje muslimanske vjere, jer je ona hrvatska u hrvatskoj domovini i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ne postoji nikakovo niti pokrainsko, ne postoji niti ustrojtbeno pitanje u tom pogledu. Vi ste cjelina, kao što su i pripadnici katoličke vjere u hrvatskom narodu cjelina, ne samo sastavni dio naroda, cjelina života i cjelina zajedničkog bivstvovanja u zajedničkoj nam domovini.
Meni je stalo do toga, da se braća muslimani podignu, da se podignu narodni široki slojevi, da im bude pristupačno sve što je u ovo novo vrieme potrebno za čestit i u svemu dostojan život čovjeka, a što nije u protimbi s propisima i zakonima vjere“.

Raspadom NDH i uspostavom Jugoslavije muslimani gube svoju hrvatsku naciju i ne mogu se izjašnjavati nikako drukčije do Jugosloveni. Tek su 1971. dobili nekakvu “Muslimansku naciju”. Početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nešto kasnije i u BiH katolci i muslimani opet kao brat do brata staju u borbu protiv četnika, na svim područjima BiH se bilježi izvrsna suradnja između ABiH i HVO-a. Ona je zabludi nažalost prekinuta i ubrzo počinje rat između braće katolika i muslimana, istina rat traje samo nešto više od godine ali se osjete dugotrajne posljedice te zavađa braću koja nikada nisu željela jedna drugima zlo već se kao prava braća htjeli pobjeđivati zlo. Za rat između muslimana i katolika jedni optužuju Matu Bobana, drugi pak Aliju Izetbegovića ali jedna je prava istina, ta da je rat između muslimana i katolika izazvao jugoslovenski KOS, i sam je Slobodan Milošević u Haagu 2002. godine rekao da je on u ratu pobijedio jer je zavadio Hrvate i muslimane. Na žalost, svi znamo kako u nekim mjestima, posebice u Hercegovini, postoji velika mržnja između braće. O svakom pojedincu ovisi budući odnos katolika i muslimana u Bosni. Danas se svega 10.000 ljudi izjašnjava Hrvatima islamske vjere.
Ademir Fazlić
Filip Barišić
Odgovorite