Hrvatska ustaška vojska u Bosni

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
zummann
Urednik
Postovi: 3262
Pridružen/a: čet vel 22, 2007 6:56 pm

Hrvatska ustaška vojska u Bosni

Post Postao/la zummann »

GENERAL KVATERNIK U BOSNI - SRPSKA VOJSKA I SRPSKI ČETNICI POČINJALI GROZNA ZVJERSTVA

Zagreb, 28. travnja 1941.


Dne 22. o. mj. pošle su iz Zagreba prve hrvatske čete sa zadaćom, da vojnički zauzmu i očiste krajeve Bosne. Poslije mimohoda pred Vojskovođom g. Slavkom Kvaternikom, te su čete preko Velike Gorice i Siska brzim napredovanjem na motoriziranim sredstvima zašle u Bosnu između Hrvatske i Bosanske Kostajnice, nastavljajući put preko Bosanske Dubice i Jajca, Banja Luke i Travnika do Sarajeva.

Hrvatske motorizirane kolone nisu nigdje morale preuzeti vlast silom, jer je Bosna zbacila srpski jaram i uspostavila hrvatsku vlast spontano, istovremeno sa slomom srpske vojske, koji je bio izazvan i revolucionarnom akcijom ustaških odjela i pojedinaca. Hrvatska vojska je mjesto borbi doživljavala slavne dočeke.

BANJA LUKA JE UZORNO ORGANIZIRANA

Već u Bosanskoj Dubici dočekana je vojska po ustaškoj vlastii, koja je od prvoga dana u mjestu uspostavila potpuni red. U Banjoj Luci našla je kolona hrvatske vojske već potpuno organiziranu vlast, kojoj je na čelu dr. Viktor Gutić. Grad je sav plivao u hrvatskim zastavama. Ustaški je stožer preuzeo vlast još 13. travnja. Željeznička veza sa Zagrebom doskora će postati normalna. Srpsko činovništvo i redarstvo zamijenjeni su Hrvatima. Vlast je priredila svečanu proslavu rođendana Adolfa Hitlera uz golemo oduševljenje i učestvovanje građanstva. Isto tako dočekani su hrvatski vojnici po već organiziranoj hrvatskoj državnoj vlasti svuda po oslobođenoj Bosni do Sarajeva, poimence po ustaškim vlastima u Jajcu. Donjem Vakufu i Travniku.

HRVATSKA VOJSKA U SARAJEVU

Sarajevo je izvjesilo na svim kućama, od najvećih palača do zadnjih kućeraka hrvatske zastave, da dočeka hrvatsku vojsku. Došavši s vojskom, koja je bila vanredno oduševljeno dočekana, izaslanik za javnu sigurnost g. P. Petković preuzeo je vlast, zaplijenio veće svote novca u državnim novčanim zavodima, i dao uhapsiti bivšeg bana drinske banovine Stanoja Mihaldžića. Dne 24. travnja stigao je u Sarajevo kao vojnički zapovjednik general Petar Blašković, koji je također bio oduševljeno dočekan. Vojskovođa Kvaternik stigao je u Sarajevo avionom u pratnji jedne visoke njemačke ličnosti. Građanstvo Sarajeva odgovorilo je na proglas o dočeku neopisivim oduševljenjem, pozdravljajući u Vojskovođi obnovitelja hrvatske vojske i suradnika Poglavnika u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske. Sarajevski listovi prikazali su u posebnim pozdravnim člancima ulogu Vojskovođe Kvaternika i njegovu ličnost.

GENERAL KVATERNIK U SARAJEVU

Afirmacija hrvatstva Sarajeva i Bosne došla je do vrhunca u tom dočeku i boravku Vojskovođe Slavka Kvaternika.

Život u Sarajevu hrvatske su vlasti svele u običnu kolotečinu, trgovine su otvorene, svakodnevni je život i promet uspostavljen. Prva kolona Ustaša dobrovoljaca, koja je kao hrvatska vojska započela vojničkim zaposjedanjem Bosne, ustanovila je putem, da je u Bosni srpski vojnički aparat potpuno zatajio, kod čega su organizirani i neorganizirani Hrvati
Ustaše odigrali prevažnu ulogu. Srbima je uspjelo dignuti u zrak ili oštetiti jedva koji most, a ni jedan važniji, jer su Hrvati potpuno zamrsili telefonske i električne linije, koje su bile postavljene u tu svrhu. K tome je srpsko zapovjedništvo potpuno izgubilo glavu. Kod Donjeg Vakufa bila je postavljena zasjeda Nijemcima, pa su čete iz zasjede otvorile vatru na srpske kolone u povlačenju, kod čega je došlo do međusobnog tamanjenja. Jadranska divizija, kojom je zapovijedao srpski general Kukavičić izgubila je svaku vezu s ostalom vojskom, a hrvatske su je čete napustile i odmetnule se od nje. Cesta Banja Luka—Jajce, koja je sjajno građena, ali se nalazi usječena u stijenu kraj Vrbasa, tako da se s nekoliko mina mogla učiniti neupotrebivom, uopće nije nigdje oštećena zbog gore istaknutih razloga i srpske panike. Ispred Sarajeva na desetke kilometara duljine, kao slika poraza, panike i dezorganizacije, pokrivena su polja grobljem motornih vozila srpske vojske, od kojih su na žalost premnoga bila hrvatsko narodno vlasništvo.

ZLOČINSTVA SRPSKE VOJSKE

Ustanovljena su putem i mnogobrojna zločinstva te srpske vojske u rasulu i njezinih udarnih četa sastavljenih od četnika. Kod Varcar-Vakufa dočekalo je srpsko stanovništvo s četnicima Nijemce s klicanjem »Heil Hitler!«, a onda otvorilo vatru iz kuća. Njemački tankovi su zatim jednostavno prošli ravno kroz te kuće, potpuno ih razrušivši. Kod Rame su četnici uhvatili ustaškog izvidnika i izranili ga sa 33 rane, iskopali mu oči, proboli mu grkljan i pustili da umire kroz 24 sata. U Kiseljaku su bez ikakva povoda ubili mladića od 18 godina Miju Blaževića. Takvih zločinstva počinjali su gdje god su im strah i panika dali časak odaha.

Istragom je na više mjesta dokazano, da su napredovanje njemačkih četa, koje je u brzini nadišlo sva očekivanja, i vanređno uspješni ustanak hrvatskih ustaških snaga spriječili, da ne dođe do daleko većih zvjerstava.
U Banja Luci je ustanovljeno, da su Srbi pri povlačenju spremali opći pokolj Hrvata, katolika i Muslimana, koji je bio zapriječen samo zahvaljujući otporu hrvatskih četa, koje su se tamo nalazile, a koje su bile u glavnom sastavljene od Varaždinaca. Ipak je Srbima uspjelo opljačkati i obesčastiti samostan Trapista u Jozefsburgu.Hrvati Bosne, muslimani i katolici,
koji su pružili aktivni otpor srpskim razbojnicima u uniformi, znadu da je
s hrvatskim ustaškim vojnicima u Bosni došao red i mir Nezavisne
Države Hrvatske,


(HDNU)
Nikad ne prestati vikati već sipati bijes,
kao što vulkan riga lavinu.
U noćima mračnim bit gorući krijes,
što svijetli daleko,daleko u daljinu....
Odgovorite