Gorski i lovački zdrugovi

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
BlueLine
Vojnik
Postovi: 170
Pridružen/a: pon tra 16, 2007 1:44 pm
Lokacija: Split

Gorski i lovački zdrugovi

Post Postao/la BlueLine »

Gorski i lovački zdrugovi predstavljali su elitne postrojbe Hrvatskog domobranstva, a sastavljali su ih mladi vojni obveznici, a ne pričuvnici kao što je bio slučaj kod pješačkih pukovnija.

Gorski zdrugovi formirani su od novaka koji su pozvani u domobranstvo u jesen 1941. Izobrazbu su završili u travnju 1942., te je utemeljena 1.gorska divizija s četri gorska zdruga koji su označeni rimskim brojevima od I do IV.

Pripadnici gorskih zdrugova nosili su posebne značke na lijevoj strani taborske kape. Značke su imale rimske brojeve od I do IV, ovisno o zdrugu.

U svibnju 1943. gorski se zdrugovi nakon preustrojavanja označavaju arapskim brojevima od 1 do 4, a sastoje se od po 2 gorske pukovnije, 2 topnička sklopa i pomoćnih postrojbi. Oznake se nisu mijenjale.

U svibnju 1943. utemeljeni su i lovački zdrugovi istog sastava kao i gorski zdrugovi. Postojena su 4 lovačka zdruga označena brojevima od 1 do 4.
Pripadnici lovačkih zdrugova nosili su na gornjem dijelu lijevog rukava posebnu oznaku u obliku crnog trokuta okrenutog naopako, obrubljenog srebrenom vrpcom, na kojem se nalazio srebreni runolist. Slični metalni runolist nosili su i na lijevoj strani taborske kape.
Kolo Igra Tamburica Svira, Tesko Onom Tko Hrvata Dira.
Odgovorite