Bosanski Ustasa poljskog podrijetla dr Felix Niedzielski

''Ti hrvatski narode ne očekuješ svoga spasa od gavana i bogatuna...''
Odgovorite
Avatar
IzvorniPravas
Rojnik
Postovi: 1210
Pridružen/a: ned sij 27, 2008 5:10 pm

Bosanski Ustasa poljskog podrijetla dr Felix Niedzielski

Post Postao/la IzvorniPravas »

Prijatelj iz Poljske je me zamolio da pronadjem informacije o Dr Felix Niedzielski koji je bio u poglavnikovoj organizaciji Ustaske Mladezi i Krizari u NDH.

Za svaku informaciju sam zahvalan.

Pozdrav.
slika
slika
Jedno kolo jedna raja od Zagreba do Visegrada od Gorazda pa do Splita, Zemun svima dika!
Avatar
Maksovac
Vojnik
Postovi: 331
Pridružen/a: čet svi 28, 2009 1:46 pm
Lokacija: Nezavisna Drzava Hrvatska, Ljubuški

Re: Bosanski Ustasa poljskog podrijetla dr Felix Niedzielski

Post Postao/la Maksovac »

Evo nesto sam ti nasao...

"U povodu 57. obljetnice smrti banjolučkog župnika dra Nikole Bilogrivića i katoličkog laika dra Felixa Niedzielskog slavljena je 21. veljače 2004. u banjolučkoj katedrali misa zadušnica koju je predvodio kancelar biskupije mons. Ivica Božinović, a zatim je u dvorani Ordinarijata održao predavanje mons. Anto Orlovac na temu: «Dr. Felix Niedzielski – zločinac ili mučenik?» Bilogrivić i Niedzielski su u montiranom komunističkom procesu osuđeni «u paketu» s ustaškim stožernikom drom Viktorom Gutićem na smrt, te su strijeljani u banjolučkom Boriku 20. veljače 1947. Za grob im se ne zna. O njima se pola stoljeća nije pisalo, štoviše bilo je opasno i spominjati njihova imena. U međuvremenu je ponešto objavljeno o župniku Bilogriviću, a tiskana je i jedna njegova znanstvena knjiga iz područja arheologije i povijesti, dok o Felixu još uvijek vlada gotovo posvemašnja šutnja. Zato je predavač pokušao «sine ira et studio», na temelju dostupne građe ukratko prikazati Felixov životni put, te iznijeti niz svjedočanstava koja Felixa prikazuju u posve drugom svjetlu, kao istaknutog katoličkog laika, snažna duhovnog života, koji je postao žrtvom montiranog komunističkog procesa.

Felix je rođen je u Banjoj Luci 26. lipnja 1912., gdje je završio pučku školu i gimnaziju, a studij prava na Zagrebačkom sveučilištu, gdje je i doktorirao. Bavio se osobito socijalnom naukom Crkve, slično kao i bl. Merz, čiji je sljedbenik bio, i kritikom marksizma te je napisao tri knjige s toga područja, a objavljivao je članke u Katoličkom tjedniku u razdoblju 1940-1942. Stupio je u Križarsku organizaciju, gdje je veoma aktivno sudjelovao među katoličkom mladeži. Bio je predsjednik Križarskog okružja za Banju Luku, a 1940. godine izabran za trećeg predsjednika Velikog križarskog bratstva u Zagrebu.

Sudjelovao je u vlasti Nezavisne Države Hrvatske i bio vođa mladeži želeći je sačuvati od dva ekstrema: nacizma i komunizma. Upravo taj utjecaj na mladež bio je trn u oku komunistima koji su ga upravo zbog toga osudili na smrt. Postoje brojna svjedočanstva da je Felix spasio mnogo pravoslavnih Srba, tako da su ga u Banjoj Luci nazivali «srpskom majkom» i mnogi su od njih dali svoj potpis za njegovo oslobođenje, ali sud to nije uvažio. Niedzielski se otvoreno protivio Gutiću i ustaškim zločinima, pa su čak prijetili da će ga ubiti. Kao posebno zanimljivo u tom smislu predavač je citirao pokojnog srpskog povjesničara Milana Vukmanovića koji je napisao: «Ustaše iz Velikog križarskog bratstva Gutić je posprdno nazivao 'svilenim ideolozima' i 'ustašama s krunicom'. Na suđenju je za njih rekao: 'Oni nisu bili ekstremisti – nisu bili za revoluciju. Mi smo ih razbili jer se država neće stvoriti krunicama.' Ovi unutrašnji sukobi unutar ustaštva zapostavljeni su u našoj istoriografiji.» (Istorijski zbornik, 4, Banja Luka, 1983, str. 122, bilj. 431). Felixu se ne samo nije mogao dokazati ni jedan zločin, nego je on dapače i preuzeo mjesto u ondašnjoj vlasti sa željom da druge spašava. I javni je tužitelj kao glavnu Felixovu krivnju naveo da je on «vršio utjecaj na 40.000 omladinaca», a to je bilo ono što komunisti nisu mogli podnijeti. Drugi svjedoci pričaju kako su tada padale izjave pobjednika: «Ode omladina za njim, moramo ga likvidirati!» Kojim se načelima ravnao u životu rekao je na sudu u Banjoj Luci nakon čitanja smrtne presude: «Svevišnji Bog… svjedok mi je, da nikad nisam mrzio nikoga». Zamolio je za oproštenje sve koje je bilo kada uvrijedio ili ražalostio, spominjući izričito i «gospodu oficire i stražare partizane i sve ostale», te završio: «Radi Krista Gospoda opraštam od sveg srca svima.» Tako ne umiru zločinci i mrzitelji ljudi, tako umiru kršćanski mučenici.

Nakon predavanja koje je pobudilo veliko zanimanje, u razgovoru su izneseni mnogi detalji koji još bolje osvjetljavaju lik mučenika Felixa kojega su mnogi u duhovnom smislu uspoređivali s bl. Ivanom Merzom, a netko reče, da je još i veći, jer je podnio mučeničku smrt. (tabb)"
Za Dom Spreman!
slika
Odgovorite