Pavelić bez maske

''Ti hrvatski narode ne očekuješ svoga spasa od gavana i bogatuna...''
Avatar
J=U=X
Vojnik
Postovi: 303
Pridružen/a: ned vel 22, 2009 8:18 pm
Lokacija: NDH

Pavelić bez maske

Post Postao/la J=U=X »

 • "Pavelić bez maske" naziv je najnovijeg dokumentarnog i prvog biografskog filma o Anti Paveliću, ustaškom poglavniku i lideru NDH koji s do sada neviđenim autentičnim materijalima razotkriva jednog posve drugačijeg, nepoznatog Pavelića - najavio je redatelj Jakov Sedlar koji upravo dovršava taj intrigantan projekt.
  Šezdestominutni film, što je najzačudnije, rađen je u izraelskoj produkciji, dovršen će biti do druge polovice travnja, a premijerno će biti prikazan u Telavivu.

  Ante Pavelić, ustaški poglavnik i lider NDH - marionetske države osnovane pod političkim pokroviteljstvom fašističke Njemačke, u čijim je koncentracijskim logorima skončalo na desetke tisuća pripadnika svih nacionalnosti pa i Hrvata , 40 godina nakon smrti, prema riječima redatelja Sedlara, predstavit će se u sasvim drugom svijetlu.

  Da Pavelić baš i nije onakav kakav se interpretirao do sada, potvrdit će autentični materijali, prikupljani duže od godinu dana, među kojima su filmski zapisi iz arhiva u Washingtonu, Berlinu, Rimu, Zagrebu.

  No ono što je najintrigantnije i najdragocjenije su „pokretne slike“, jedini kolor materijal koji postoji iz NDH-a, a koji je za potrebe snimanja filma ustupila Pavelićeva kćerka Višnja koja živi u Madridu. Riječ je o 10.5 minutnom raritetnom materijalu iz Pavelićeva života, snimljenom 1933. koji nitko do sada nije imao prilike vidjeti.

  Posebno je zanimljivo da su realizaciju filma potaknuli Izraelci. Poznavajući bogat opus Sedlarovih biografskih filmova, ponudili su mu suradnju pa produkciju potpisuje izraelska produkcijska kuća FILMIND.

  - Prikupljeni su doista senzacionalni materijali. Tekst za film piše Mario Jareb, a priča počinje s kadrovima štakora u židovskim logorima. Ono što će zasigurno uzbuditi javnost je dio teksta u kojem se govori o odnosu medija, klaustrofobiji, netoleranciji i antisemitizmu u Hrvatskoj.

  - Tu će se na meti naći i mnogi naši novinari i pisci Jergović, Butković, Kuljiš, Pavičić,Tomić koji kroz svoju pisanu riječ šire netoleranciju i antisemitizam - istaknuo je Sedlar.

  U filmu se pojavljuju poznati židovski intelektualci: novinarka «Jeruzalem Posta» Caroline Glick, autor knjige «Liberalni fašizam» Amerikanac Jonah Goldberg te židovski novinar, židovski aktivist i lobist u Americi Steve Emerson.

  – Njihova je teorija da netolerancija, klaustrofobija i antisemitizam nisu došli s desna, nego s lijeva , a to argumentiraju cijelim nizom primjera.

  Osim 60 minutnog dokumentarca, film prate i dva priloga – propagandni filmovi iz NDH: «Jedan dan s poglavnikom» i «Straža na Drini», a nakon premijere u Tel Avivu, bit će prikazan u Zagrebu, Splitu, i u inozemstvu – za početak Americi i Australiji.

  - Logika je da ljudi vide što se radilo u to vrijeme! Ako postoje stotine filmova o Hitleru i Musolliniju, Churchillu i Staljinu, zašto ne bismo vidjeli kakva je bila propaganda NDH, kakv je uistinu bio Pavelić- kazuje redatelj ne želeći otkriti detalje o navodno istinskom liku Pavelića.

  U filmu će se među ostalim naći i Pavelićeva osobna pisma, čitava mapa nepoznatih detalja pa čak i snimka pluća s metkom nakon atentata.

  - Dakako, nisu to materijali razine «Trijumfa volje», ali svjedoče o jednom vremenu i mišljenja sam da je dobro da javnost to vidi danas, kada je od rata prošlo više od 60 godina. Ne trebamo imati zazora, samo staviti sve na stol i iz ovog biografskog filma isčitati novu istinu o Paveliću - kazuje redatelj Jakov Sedlar.
slika
slika
slika
Avatar
zummann
Urednik
Postovi: 3269
Pridružen/a: čet vel 22, 2007 6:56 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la zummann »

Vidim unapried kako će slikopis biti izuzetno objektivan i nadasve realan-židovi financiraju,židovski intelektualci iznose svoja mišljenja,a Kuljiš,Jergović i ekipa sluganski klimaju glavama afirmirajući rečeno od strane cionista.Premijera,naravno u državi koje se film ponajviše tiče-Izrael.
Nikad ne prestati vikati već sipati bijes,
kao što vulkan riga lavinu.
U noćima mračnim bit gorući krijes,
što svijetli daleko,daleko u daljinu....
Avatar
ZliJazavac
Vojnik
Postovi: 346
Pridružen/a: sub pro 13, 2008 7:42 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la ZliJazavac »

Jedva čekam reakcije i rasprave po medijima kad se film prikaže. Slažem se sa Zoomom, film će sigurno biti najobjektivnji prikaz koji je ikad napravljen.
Ibrahim Pjanic
Vojnik
Postovi: 81
Pridružen/a: pon pro 25, 2006 11:36 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la Ibrahim Pjanic »

Nije li taj redatelj bio na udaru lijevih zbog onog filma o Bleiburgu?
Branili su zemlju,
i rame uz rame
k'o ratnici svjetla
stali protiv tame.
Zato zora sviće,
zato dan se budi,
hvala im na svemu,
slobodni smo ljudi.
Avatar
dane-croatia
Podurednik
Postovi: 1642
Pridružen/a: sub ruj 16, 2006 9:52 pm
Lokacija: Riečki prsten
Kontakt:

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la dane-croatia »

U ovom slikopisu Pavelić sigurno ne će biti dobro prikazan, ali gore od prijašnjih slučajeva sigurno ne će. Prije su ipak Paveliću čak podmetali košaru sa srbskim očima na njegovom stolu, a nadam se da u ovom slikopisu toga ne će biti.
Inače o Sedlaru sam do sada imao dobro mišljenje, tako da se nadam kako ne će pretjerati u ulizivanju Židovima.
Ibrahim Pjanic
Vojnik
Postovi: 81
Pridružen/a: pon pro 25, 2006 11:36 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la Ibrahim Pjanic »

"Pavelić bez maske" naziv je najnovijeg dokumentarnog i prvog biografskog filma o Anti Paveliću, ustaškom poglavniku i lideru NDH koji s do sada neviđenim autentičnim materijalima razotkriva jednog posve drugačijeg, nepoznatog Pavelića - najavio je redatelj Jakov Sedlar koji upravo dovršava taj intrigantan projekt.
Znači li to da bi možda mogo bit prikazan u pozitivnom svjetlu?
Branili su zemlju,
i rame uz rame
k'o ratnici svjetla
stali protiv tame.
Zato zora sviće,
zato dan se budi,
hvala im na svemu,
slobodni smo ljudi.
Avatar
vonDocktor
Dorojnik
Postovi: 977
Pridružen/a: uto pro 23, 2008 5:14 am

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la vonDocktor »

od jakova sedlara ocekujese da ce film biti vise pro pavelica(ipak je suradivo sa visnjom pavelic, i zbog toga su ga zhidovsko komunisticki filsmki kriticari u hrv napali prije nego li se i poceo snimat film), ali nazalost danasnja drzava je takva da makar i zelite prikazat ndh u istinitom hrvatskom svijetlu da morate osudivati zlocine i prozvati ju fasitickom....tako i ocekujem krajnje pozitivne stvari vezene uz film ali i one vec isfurane o zlocinima sta mi vec na jetru idu
"Ako vam je težak stijeg čestitosti utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti mi ćemo ga držati" VASI PRADJEDOVI
Avatar
CroatianSoldier
Dorojnik
Postovi: 514
Pridružen/a: čet ruj 14, 2006 8:40 pm
Lokacija: Germany / Croatia
Kontakt:

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la CroatianSoldier »

Gledao sam ovaj tjedan na Z1 televiziji, emisiju Oci u oci.
Bio je Sedlar gost i pricalo se o tom dokumentarcu, domoljublja . Jako zanimljivi razgovor... i receno je da ce prikazati pravu istinu, sto znaci dobre i lose stvari koje se u ta doba dogadjale.

Jako me zanima taj dokumentarac, ako se pojavi na tv, mozd da ga netko snimi i ovdje postavi.
Bibo
Vojnik
Postovi: 296
Pridružen/a: pon lip 30, 2008 10:15 am
Lokacija: Kosova Polje

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la Bibo »

jel to mozda bila emisija u kojoj se glasalo nesto izmedju tita i Poglavnika ako je jel mi mozes reci rezlutate glasovanja
Ja tako i tako mislim da srbiju treba spaliti.
Avatar
CroatianSoldier
Dorojnik
Postovi: 514
Pridružen/a: čet ruj 14, 2006 8:40 pm
Lokacija: Germany / Croatia
Kontakt:

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la CroatianSoldier »

Je, upravo ta emisija... bilo je pitanje ko je veci zlocinac "PAVELIC" ili "TITO" ali nisu prikazali rezultate il ih nisam vidio... :ymsigh:

vec sam trazio tu emisiju po netu, al nemogu je naci...
Avatar
10_Poglavnikov_04
Rojnik
Postovi: 1421
Pridružen/a: ned ožu 11, 2007 2:46 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la 10_Poglavnikov_04 »

Štovani prijatelji,
pozivamo Vas na svečanu premijeru dugometražnog dokumentarnog filma „PAVELIĆ BEZ MASKE“, redatelja Jakova Sedlara, koja će se održati u nedjelju, 29. studenoga u 19 sati u kinu „Tuškanac“ u Zagrebu. Premijeri će nazočiti i autori filma.

Kao što znate, tema Pavelića je tema NDH, ali ponajprije istina o svemu što se događalo s hrvatskim narodom u prvoj polovici 20. stoljeća, bila je jedna od zabranjenih tema tijekom komunističke vladavine. Točnije rečeno, taj dio hrvatske povijesti bio je jednostrano i propagandno prikazivan, bez utemeljenja na činjenicama. Ponajprije zbog toga, zbog važnosti iznošenja činjenica, a ne ideologije, autori ovoga filma napraviti su priču koja će napokon na pravedan način progovoriti o tom dijelu hrvatske povijesti i o čovjeku bez kojega nije moguće ispričati taj povijesni period.

U filmu se nalaze mnogi nepoznati ili manje poznati podatci, kao i masa nikad viđenih fotografija, dokumenata i filmova iz toga razdoblja. Između ostalog, po prvi put prikazuje se jedini sačuvani color film iz vremena NDH.

Dokumenti su dobiveni iz arhiva u Wiesbadenu, Beču, Rimu, Beogradu, Zagrebu, Tel Avivu, Washingtonu, ali i od gđe. Višnje Pavelić, Pavelićeve kćerke. Sve što se nalazi u filmu prošlo je nekoliko znanstvenih provjera, tako da nam se čini kako je napravljeno nešto što je trebalo mnogo ranije napraviti.

U nadi da će Vas ova tema zanimati i da ćete nazočiti hrvatskoj premijeri filma, prijateljski Vas pozdravljamo.

Ivan Pandža

Predsjednik HVIDR-a , Zagreb

U Zagrebu, 20. studenoga 2009.
Ako želiš dići se visoko
na jednom stanovištu budi
i tu stani poput čvrste stijene
znaj da nije običaj kod ljudi
često mijenjat svoje uvjerenje...
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la LEGIONARI »

Nu, evo i DVD sutra na prodajnimk mjestima tiska. ZDS
Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Avatar
jodevcic
Rojnik
Postovi: 1088
Pridružen/a: čet ruj 14, 2006 8:48 pm
Lokacija: Hrvatska/Zagreb
Kontakt:

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la jodevcic »

Znaći danas će se prodvati neka netko to kupi,pa možemo na torent ili da napravimo da svima bude dostupno otvorite accunt na Google Video tamo mogu filmovi do sat i nešto pa uplodamo onda da svi vide istinu.Tako mogu vidjeti svi istinu o našem Poglavniku.
Ljepo li je Hrvat biti majko hvala ti.Vjera u Boga i Hrvatska sloga.Bog i Hrvati
Pravaštvo, Vjera i Domoljube to nas treba da vodi jel to je odlika svakog pravog Hrvata


Hrvatski Pravaški Dom
hrvatski-pravaski-dom.webnode.hr
jasic
Vojnik
Postovi: 15
Pridružen/a: uto stu 18, 2008 1:28 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la jasic »

Jel tko kupovao cd? Čudno mi će Tisak prodavati, oni ni HL ne prodaju.
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Re: Pavelić bez maske

Post Postao/la LEGIONARI »

Nu, evo ja kupio - cijena 29,oo hrk. ZDS
Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Odgovorite