Ustaštvo u okviru europskih revolucija

''Ti hrvatski narode ne očekuješ svoga spasa od gavana i bogatuna...''
Odgovorite
Avatar
zummann
Urednik
Postovi: 3262
Pridružen/a: čet vel 22, 2007 6:56 pm

Ustaštvo u okviru europskih revolucija

Post Postao/la zummann »

Dok s jedne strane Versailles znači početak novog razdoblja političkog i društvovnog previranja u Europi i na ostalim kontinentima, on ujedno, kao neka povijesna rekretnica predstavlja završetak onog političkog razdoblja, koje ima svoje početke još u francuskoj revoluciji, a pogotovo u vrijenju iz godine 1848., a koje bi se općenito moglo označiti jednom rječju strančarstvo. Već politički položaj u Hrvatskoj od apsolutizma dalje, kao odsjev europskog zbivanja, u svojem političko-strančarskom šarenilu dokazuje onu zasebnost strančarskog rješenja svih društvovno-političkih pitanja, a koja u poratnoj agoniji Versaillesa dobivaju svoje nemoguće ime — demokracija. To je uistinu bila agonija u času, dok je pobjeđivala, jer to znači i početak masovnog revolucionarnog okreta, i svi ti pokreti riješavaju svoj program u najširem okviru — državi, i više ne će postojati pokret u državi već država u pokretu, kako bi se mogla već nazvati ona programatska izgrađenost u oblikovanju državnog sustava. Pokret stvara tipično svoju državu na revoluciji narodnih masa u rješenju svih pitanja u okviru političke cjeline. To je težnja i komunizma i fašizma i nacional-cijalizma, koje u biti nose istu značajku — stvaranje idejne države — države pokreta. Sudbonosnost svjetskog reviranja i određivanja narodne sudbine u perspektivi odlučnih časova traži zahvat u bit narodnog zbivanja i određenost životnog cilja države i revolucija mase i države zapravo je jasna definicija svih životnih pitanja narodnog bitka.

Revolucija europskih masa i oblikovanje države pokreta sadržavaju sve značajke narodne duše, zapravo sklop svih sadržaja narodne osebujnosti, i dok komunizam u Rusiji (zapravo bez šire podloge) nosi onaj značajni pečat anticarističkog i antifeudalnog stava, a naconalsocijalizam onu duboku snagu njemačkog naroda za ostvarenjem europskog preporoda i njemačkog naroda, dotle fašizam predstavlja vodstvenu revoluciju na obalama Mediterana. To su izrazi narodno-državnih programa i životnih ciljeva, i premda europska revolucija u sukobu ideja stvara dva tabora, ona ipak i u jednom taboru stvara različite značajke, a to je dokaz, da je ta revolucija fizionomija dotičnog naroda. Fašizam i nacional-socijalizam predstavljaju najveću srodnost u svakom pogledu, to je istovjetnost u načelu,ali fizionomija je drugačija, već prema sklopu narodnih duša.

U tom okviru europskih revolucija, koje su već jasno ocrtale svoj značaj, Ustaški pokret predstavlja zajedničku podlogu s pokretom, koji predstavlja revoluciju Nove Europe, ali iznutra nosi svoju zasebnu fizionomiju i značajku hrvatskih masa. I prema toj značajki Ustaški pokret nije kopija ili oponašanje, već samonikla, samorodna i samobitna misao hrvatstva, a koja je opet srodna s revolucionarnom mišlju Nove Europe. Ustaški pokret kao revolucija naroda i hrvatstva nosi sve one političke i društvovne značajke tipično našeg zbivanja i prema tomu je ravnopravan svim europskim pokretima. Dok je nacionalsocijalizam tipični odraz njemačkog naroda, a fašizam talijanskog, dotle je ustaštvo tipični odraz naše vjekovne oslobodilačke težnje i programatstva označen, onim značajnim zahtjevom stvaranja vlastite države, dakle ustaštvom. Ostvarenje te političke težnje i stvaranje revolucionarne države na suvremenim temeljima masovnog pokreta predstavlja bit ustaškog tj. našeg narodnog pokreta. I ono što je za Nijemce nacionalsocijalizam, za Talijane fašizam, za nas je ustaštvo, kao sklop svih naših rješenja i svih naših smirenja.
U okviru europskih revolucija na zajedničkim načelnim temeljima sa zasebnom narodnom fizionomijom niknuo je Ustaški pokret, kao naša samorodna misao, kao odraz našeg životnog programa i europskog zbivanja na naše vrijenje.Temelji te revolucije leže u vjekovima problematike, u smislu našeg bivstvovanja, ona je tipični sustav našeg značaja u okviru europskih revolucija i uz nacionalsocijalizam i fašizam niknuo je ravnopravni pokret ustaštva.


P—


"Ustaša";god.XII.-broj 11.;Zagreb,15.ožujka 1942.
Nikad ne prestati vikati već sipati bijes,
kao što vulkan riga lavinu.
U noćima mračnim bit gorući krijes,
što svijetli daleko,daleko u daljinu....
Odgovorite