Ante Moškov

''Ti hrvatski narode ne očekuješ svoga spasa od gavana i bogatuna...''
Odgovorite
matias017
Vojnik
Postovi: 236
Pridružen/a: ned svi 20, 2007 8:08 pm
Lokacija: Nezavisna Država Hrvatska

Ante Moškov

Post Postao/la matias017 »

Ante Moškov

Ante Moškov je bio domobranski general i ustaški pukovnik. Rođen je u Šiljarima pored Kotora u Boki Kotorskoj , 7.srpnja 1911.g., dok je osuđen i smaknut najvjerojatnije u nekom jugoslavenskom komunističkom zatvoru krajem 1947. ili tijekom 1948.g.
Završio je učiteljsku školu u Kotoru i studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta. Ne okončavši studije emigrirao je 1933. iz zemlje u Italiju, gdje je smješten, izjašnjavajući se kao ustaša, u logor Borgo Val di Taro. Od tada pa sve do povratka u Hrvatsku, 1941., živi po ustaškim logorima u Italiji, koje je osnovala talijanska fašistička vlast, internirajući hrvatske nacionalističke borce iz dva razloga. Prvi je bio da pod nadzorom ima hrvatsku ustašku političku emigraciju , i drugo , ništa manje važno, da njome može zaprijetiti Beogradu, u trenucima međudržavnih kriznih odnosa između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije , prijeteći jugoslavenskim vlastima, i ucjenjujući ih, ustašama koje je sve vrijeme uzdržavala Italija.

Tijekom boravka u logoru Borgo Val di Taro Moškov je zajedno sa skupinom ustaša posebno obučavan u rukovanu bombama i revolverom u radnjama koje su potrebne prilikom izvođenja atentata. Obuku,pak, u gađanju bojevnim metcima iz pušaka,automata i mitaljeza ustaše su izvodili na istim poligonima gdje i talijanska vojska.
Ante Moškov samo je jednom, u međuvremenu, boravio u Budimpešti, zbog neke operacije, dok je ostalo vrijeme, gotovo punih sedam godina proveo u ustaškim logorima (Vischetto,Olivettzo,Abruzzi), odnosno u internaciji na otocima Lipari i mjestu Pistoia. U logoru je bio zapovjednik 4.satnije u činu ustaškog vodnika. Međutim, čim bi se odnosi između dva režima (talijanskog i jugoslavenskog) poboljšali, a takav je slučaj bio dok je na vlasti u Jugoslaviji bio, kao predsjednik Vlade, M.Stojadinović, Italija bi pooštrila svoj odnos prema ustašama.

U logorima se Moškov svrstava među najprisnije suradnike ustaškog vođe i Poglavnika dr.Ante Pavelića. Poslije uspostave Nezavisne Države Hrvatske , već u lipnju iste godine, Moškov je promaknut u čin ustaškog satnika i postavljen za zapovjednika pripremnih bojni Ustaške Vojnice, a nešto kasnije postaje i zapovjednik Poglavnikove tjelesne bojne direktno zadužene za Poglavnikovu sigurnost i sigurnost njegove obitelji.
U lipnju 1941. pratio je A.Pavelića prilikom njegovog prvog službenog posjeta s vođom Trećega Reicha Adolfom Hitlerom u Bergdorfu. Usput samo, drugi susret dvaju vođa održan je u studenome 1942., kada je ponovno Führer pozvao Poglavnika ali tada u svoj Glavni stan u Vinici (Ukrajina), treći susret održan je u Salzburgu u travnju 1943., a četvrti, i posljednji, u Hitlerovom Glavnom stanu u rujnu 1944.g.
U ljeto 1942. postavljen je Ante Moškov za zapovjednika Poglavnikovih tjelesnih sdrugova (PTS) u Ustaškoj Vojnici. Pukovnik Ante Moškov bio je nositelj zvanja – viteza, koji se u NDH dodjeljivao uz određeno odlikovanje, odlukom Poglavnika. Pripadao je skupini rasovi tj. grupi najutjecanijih generala u državi (Pukovnička liga), koji su odgovorni i za mnoge loše stvari koje su se zbivale u ustaškoj državi. U listopadu 1944. imenovan je zapovjednikom Prve hrvatske udarne divizije. Potkraj siječnja 1945. Poglavnikovi tjelesni sdrugovi ušli su u sastav Poglavnikovog tjelesnog zbora , čiji je Moškov postao zapovjednik.
Prema informacijama iz onoga vremena , početkom 1945. Poglavnik je generalu Moškovu povjerio organiziranje konačne obrane grada Zagreba i sjeverozapadnog dijela Hrvatske, koje je trebalo braniti od partizana, očekujući dogovor sa zapadnim Saveznicima o prelasku Hrvatske u Zapadni tabor. Od toga ipak nije bilo ništa pa je Poglavnik u posljednji trenutak donio odluku da se vojska s narodom (koji je već od 1944. masivno , panično bježao pred dolaskom partizana , što je prouzročilo da je u svibnju 1945. Zagreb imao više od milijun stanovnika) povuče preko Slovenije do Austrije i pokuša predati Amerikancima , od kojih se naspram hrvatske vojske i civila očekivalo više obzira nego od Engleza. Uz to , poznato je da se Moškov brinuo o tehničkoj strani otpreme Memoranduma Vlade NDH britanskom feldmaršalu Haroldu Alexanderu , zapovjedniku savezničkih oružanih snaga na području Italije, u vezi s misijom Vjekoslava Vrančića.
Naime, Poglavnik je poslao Vrančića zajedno s mornaričkim časnikom A.Vrkljanom , u Italiju, u Casertu, 4.svibnja 1945., nebi li uspio nagovoriti zapadne Saveznike pa prihvate opravdanost postojanja Nezavisne Države Hrvatske i stave je pod svoje okrilje. Međutim, dvojica pregovarača uhićena su u selu Marocco pored Venecije i ne stigavši do britanskog feldmaršala.
Moškov je osobno sudjelovao, kao glavni organizator , i prilikom napuštanja zemlje vođe HSS-a dr.Vladka Mačeka, kojega je ustaški režim dijelom držao zatvorenog u logoru Jasenovac, a dijelom na Mačekovom imanju u Kupincu. Pod pratnjom ustaša,s cijelom obitelji, Maček je prebjegao u Austriju ,a kasnije i u Pariz, skrasivši se konačno u SAD-u, gdje je i umro.

Na kraju, i Ante Moškov, je s posljednjim ostacima hrvatskih postrojbi i Pavelićem, emigrirao u Austriju, odakle se uspijeva prikriven provući do Italije. Tu započinje sukob s Pavelićem i povijesno je poznata njegova netrepeljivost naspram vođe kojega je do tada bezpogovorno služio , i dapače čuvao svojim postrojbama Poglavnikovog tjelesnog sdruga tako da mu je zaprijetio ustaški sud koji nije imao milosti prema nikome tko bi se suprostavio Poglavniku.
Kako su se u to vrijeme među hrvatskom migracijom,prvenstveno ustašama,pronosili glasovi o značajnim oružanim sukobima između ostataka hrvatskih oružanih snaga u zemlji, nazvanih – Križari, i nove komunističke vlasti, posebno na Slavonskom gorju, Ante Moškov odlučuje samoinicijativno,preko Mađarske, vratiti se u Hrvatsku kako bi provjerio te glasine i osobno se uvjerio u pravo stanje. Tako je potkraj 1945. posjeto Jugoslaviju ( dakako Hrvatsku), gdje se uvjerio da neki veći otpor , što se tiče barem Slavonije nije postojao. Međutim to nije pokolebalo brojne ustaše koji su na čelu s Kavranom i Ljubom Milošem kasnije bezglavo uletjeli u klopku UDBA-e i nove vlasti vjerujući kako će se povratkom u zemlju priključiti već postojećem ustaškom otporu i ustaškim oružanim postojbama.
Moškov se razočaran vratio u Italiju gdje su ga u Veneciji, u listopadu 1946., uhitile britanske vojne vlasti i izručile Jugoslaviji. Boraveći u britanskom vojnom zatvoru pokušao je samoubojstvo. U jugoslavenskom zatvoru prije ili poslije suđenja, za koje se ne zna ni gdje ni kada je održano, napisao je obilan materijal koji je desetljećima bio pod embargom UDBA-e. U svakom slučaju spada u hrvatske velikane koji su živote položili za domovinu i slobodu.
˝Narod koji nije kadar podnijeti žrtvu, nije kadar ni živjeti!˝


slika
Odgovorite