Udžbenik o judaizmu na hrvatskom jeziku.

''Neka se osuši desnica moja Bože, ako zaboravim svoju svetu crkvu, svoj dom i narod..''

Moderator/ica: LEGIONARI

Odgovorite
Avatar
zummann
Urednik
Postovi: 3269
Pridružen/a: čet vel 22, 2007 6:56 pm

Udžbenik o judaizmu na hrvatskom jeziku.

Post Postao/la zummann »

Nicholas de Lange: Judaizam, «Durieux», Zagreb, 2009.

U izlozima zagrebačkih knjižara pojavio se udžbenik «Judaizam», američkog autora Noicholasa de Langa. Autor u predgovoru navodi razloge pisanja djela ovakve namjene: «Ova knjiga je namijenjena općenitom čitatelju ili studentu koji posjeduje izvjesno osnovno znanje ne o judaizmu posebno, već o religiji i povijesti uopće. Pokušao sam – nastavlja autor – protumačiti na jasan i uravnotežen način temelje na kojima počiva judaizam i pravce kojima se razvijao, naročito posljednjih stotinjak godina».

Osnovne misli N. De Langa iznesene u knjizi koju predtsvaljamo:

1. «Judaizam se u svojoj prvobitnoj uporabi ne odnosi na vjeru, nego označava nešto kao židovski identitet (samobitnost, op. Đ.V.). (...) Apstraktna imenica 'Jahadut' značila je židovski identitet, te je u novije vrijeme dobila uobičajeno značenje judaizma, koje su sada usvojili Židovi koji govore engleski i druge zapadne jezike».

2. «Biti Židov znači prvenstveno i glavno pripadati jednoj grupi, židovskom narodu, a religijska vjerovanja su u jednom smislu drugorazredna u odnosu na ovo fizičko pripadanje».

3. «Religijsko vjerovanje je samo jedan sastojak u predodžbi o Židovu i ne smije biti najvažniji. Ima dosta ljudi na svijetu koji se smatraju lojalnim Židovima u svakom pogledu, a ne priznaju nikakvu religiju».

4. «Sigurno je točno, a i općenito je prihvaćeno, da judaizam (pogotovo u odnosu na vjerske obrede) poprima različite forme na različitim mjestima, pa čak i na jednom jedinom mjestu; ali isto tako postoji i dubok osjećaj da postoji i nešto jedinstveno, nazvano judaizam, koje ni u kom slučaju nije tek najvažniji opći imenitelj židovskih običaja diljem svijeta».

5. «Za mnoge Židove hrana koju jedu, čak i odjeća koju nose, izraz su njihovog židovskog identiteta.»

Premda se pisac ovih redaka ne slaže s autorom u svim njegovim postavkama, drži ovo djelo vrijednim doprinosom upoznavanju problematike vezane uz etničko-konfesionalnu samobitnost Židova. Knjiga je grafički, estetski i tehnički na visokoj izvedbenoj razini.

Na žalost, hrvatski prijevod otkriva dvojbenosti u prevoditeljičinu poznavanju ne samo fenomena o kojem knjiga govori, već i u pronalaženju odgovarajućih terminoloških, leksičkih, semantičkih i stilističkih hrvatskih podudarnica engleskom izvorniku.
John J. Mearsheimer & Stephen M. Walt: Izraelski lobi i američka vanjska politika, «Alafa», Zagreb, 2008.

Uloga Židova u vanjskoj u nutarnjoj politici SAD-a zanimljiva je tema u o njoj se govori u novinarskim i političkim krugovima. John J. Mearsheimer i Stephen M. Walt ponudili su javnosti djelo s elementima znanstvene geopolitičke, političke i ekonomske studije, pod naslovom Izraelski lobi i američka vanjska politika. Za hrvatsku javnost objavila ga je izdavačka kuća «Alfa» iz Zagreba.

'Izraelski lobi' Johna J. Mearsheimera sa Sveučilišta u Chicagu i Stephena M. Walta s John F. Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard jedna je od najkontroverz-nijih knjiga u novije vrijeme. Prema časopisu The New York Time Magazine knjiga je "udarila u krugove koji oblikuju javno mnijenje brzinom mlažnjaka".

Osnovne misli autora knjige:

1. Tko čini «izraelski lobi u SAD-u? Odgovor: «To je jednostavno moćna interesna skupina, sastavljena i o Židova i od nežidova, čija je priznata nakana inzistirati na izraelskoj stvari unutar Sjedinjenih Država te utjecati a američku vanjsku politiku na način za koji njezini članovi vjeruju da će biti na korist židovskoj državi. (...) Pojedinci i skupine u Sjedinjenim državama koji tvore tak lobi vode veliku brigu za Izrael, te ne žele da ga američki političari kritiziraju, čak ni kada bi kritika mogla biti opravdana i čak u interesu samog Izraela. Namjesto toga, te skupine žele da se američki vođe odnose prema Izraelu kao da je on pedeset prva savezna država. Svi oni znaju da svaki političar koji bi se usprotivio politici toga lobija ima malo šanse postati predsjednikom».

2. Sada kada je hladni rat prošao Izrael je postao strategijskim bremenom za Sjedinjene Države. No nijedan ambiciozni političar me će o tomu govoriti u javnosti, čak ni kao i mogućnosti»Radovi o putopisima po Izraelu

Kukuljevičevi dani u Varaždinskim toplicama 2004.-2006. Zbornik radova znanstveno-stručnih skupova Ogranka Matice hrvatske 2004.-2006., Matica hrvatska – Varaždinske toplice, 2008.
U Zborniku navedenom u naslovu, objavljena su dva priloga pisca ovih redaka. Prvi je prilog «prethodno priopćenje» (Preliminary communication) pod naslovom «Palestina očima cionističkog dragovoljca». Riječ je o knjizi putopisa Ezre UKrainčika «Erec Izrael 1921.-24.», Jevrejski list, Zagreb, 1934. Drugi je prilog «znanstveno istraživački rad» pod naslovom «Putopisi kao književnost i ideologija». Autor se u obradi teme oslonio na putopise Francoa-René Chateaubrianda (1811.), Josefa Brennera (1921.), poznatog židovskog književnika i sindikalnog djelatnika, «Grupe beogradskih Židova (1925.),Lune Abinum Aviezer (1931.) iz Sarajeva i Ezre Ukrainčika (1934.) iz Zagreba.

PS

Židovske teme su zanimljive i nisam vidio razloga da o knjigama iz ovog područja ne obavijestim naše čitatelje. Dio priloga uspio sam objaviti, ali dio je ostao u uredničkim ladicama. Njih je progutalo ždrijelo crnih lista.Đuro Vidmarović

HAKAVE
Nikad ne prestati vikati već sipati bijes,
kao što vulkan riga lavinu.
U noćima mračnim bit gorući krijes,
što svijetli daleko,daleko u daljinu....
Odgovorite