"Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

''Neka se osuši desnica moja Bože, ako zaboravim svoju svetu crkvu, svoj dom i narod..''

Moderator/ica: LEGIONARI

Odgovorite
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

"Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la Sinjski_Junak »

ŠTOVANI GOSTI!
PRIJATELJI HRVATSKE POVIESTI!
ODBOR YA OVOGODIŠNJU PROSLAVU!
DRAGA BRAĆO I SESTRE !

U prvom redu najsrdčnija hvala Odboru na poyivu, koji ste mi uputili. Žao mi je što nisam mogla udovoljiti želji, da budem danas na Vašoj proslavi fizički prisutna, da se još jednom susretnem s Vama, nakon deset godina odsutnosti, poslije one liepe i značajne proslave stogodišnjice rodjenja pok, otca u Torontu. Nu, već prilično odmakle visoke godine ne doyvoljavaju velike i duge prekooceanske skokove, zato želim na ovaj drugi način biti s Vama na ovoj proslavi šestdesete godišnjice Nezavisne Države Hrvatske.

Znam, da je Vaša payljivost prema meni, kao i uviek prije, i u ovogoišnjoj proslavi najynačajnijeg nadnevka poviestne realnosti Hrvatske Dvadesetog stoljeća odraz Vaše vjernosti, odanosti i sjećanja na taj događaj, na njegovog tvorca, njegove suradnike, borce i svih onih koji su položili svoje živote u borbi za ostvaranje i obranu ponovo uzkrsnule Hrvatske Države.

Posebnu hvale želim izraziti onim dužnostnicama i dužnostnicima, pa i sjećanjem na one, koji nisu danas među nama, koji su kroz četrdeset godina bili izravni i požrtvovni suradnici u onoj zadaći, koju sam si bila preduzela nakon smrti pok. otca za njegovu ostavštinu i prema vriednim savjetima prof. dra Božidara Murgića hrvatskog intelektualca, pravaša i prijatelja - za vrieme Države prvog pročelnika za Visoko školstvo u ministarstu nastave i stručnjaka za muzejsku i arhivsku građu, komu je bila svojedobno povjerenja zadaća o ostavštini pok. Radića, a za koju mi reče, da nažalost nije ostalo ništa. Na kraju svog, nama upućenog pisma, prof. Murgić kaže: - POGLAVNIK JE ZA MENE VEĆ UŠAO U POVIEST, a za JEDAN, PET ILI DESET DECENIJA, ON ĆE I DALJE OSTATI SUVEREN HRVATA
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: Što Je 10 Travnja? Govor Višnje Pavelića 1991

Post Postao/la Sinjski_Junak »

10. TRAVNJA ?
NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA ?

Danas nakon šestdeset dalekih godina od toga nadnevka i već u ovom novom stoljeću mnogi mladi, možda ovdje prisutni, mogu nam postaviti ovo pitanje:

ŠTO JE 10. TRAVNJA ?
ŠTO JE NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA ?

Nama starijima, još nekoliko preživjelih svjedoka toga nadnevka, je to neizbrisivo sjećanje na najveće slavlje što je, nakon tisugodišnjeg obstanka Hrvatske, hrvatski narod mogao doživjeti.

Jedno neopisivo slavlje nakon jedne dvadeset i više godišnje ustaške oslobodilačke borbe u domovini, u inozemstvu, u Europi i obim Amerikama, za oslobodjenje Hrvatske izpod tuđinskog velikosrbskog nametnutog robstva i ponove uzpostave jedne slobodne i Nezavisne Države Hrvatske.

Na svršetku Prvog Svjetskog Rata, godine 1918. bila je Hrvatska predana izdajom konspirativnog "Narodnoga Vieća", mimo legitimne volje Hrvatskoga Sabora, i privolom Versailleskih ugovora, srbijanskom kralju Aleksandru Karadjordjeviću. Najprije u državne zajdnicu nazvanu KRALJEVINA SRBA HRVATA I SLOVENACA s jednom fiktivnom parlamentarnom demokracijom pod srbskim Vidovdanskim ustavom, zatim u ralje diktature, bolje reći tiranije ili satrapije srbijanskog kralja, proglašene godine 1929., u kojoj je srbski vladar izbrisao ime one trovrstne države, da je konačno prekrsti u Jugoslaviju i to s namjerom da izbriše ime Hrvatske i hrvatskog naroda za uviek i da ugauši i najmanji odpor hrvatskog naroda.

Osobno se još ubrajam u najstarije preživjele članove one hrvatske politčke emigracije, od godine 1929,. kada je bezbroj proganjanih Hrvata, mladih i starih, moralo napustiti domovinu i izvana organizirati odpor proti uvedenoj diktaturi Aleksandra Karadjordjevića koji je bio zakleo, da će i zadnjeg Hrvata pretvoriti u jugoslavena unutar te stvorene Velike Srbije, ili do zadnjeg Hrvata objesiti na srbska vješala.
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: Što Je 10 Travnja? Govor Višnje Pavelića 1991

Post Postao/la Sinjski_Junak »

Od tih godina - 1918. i 1929., i zaslugom spomenutih Versailleskih Ugovora važećih u cieloj Europi, kao i neodgovornih hrvatskih političara i izdajica, hrvatski narod živi u podpunom robstvu, u jednoj nezamišljenoj borbi za ISTINU i za svoja narodna i ljudska prava.

ISTINA je temelj ljudskoh života, ona je osnova u kojoj se ljudski život odvija onda, kada ne zaboravlja na svoje bivstvo.

Od godine 1945. skoro sve što doživljavamo, sve što se vidi, što se čita, što se čuje o predratnim i ratnim događajima u Europi, i o pobieđenim i u komunizmu zarobljenih naroda, o političarima i državnicima, o izmišljenim statistikama i t.d., sve to nosi biljeg pomanjkanja potrebne strogosti, opreznosti, vjerodostojnosti i autentičnosti. Neistina, laž, suvereno vladaju u knjigama, novinama i ostalim razglasnim sredstvima.

U HRVATSKOJ na području druge nametnute Jugoslavije, pa sve do danas, laži su na tisuće načina izmišljene, razširene, opetovane preko svih svjetskih novinskih agencija, domačih novina i knjiga bez prestanka. Diskreditiranje i demonizranje hrvatske autentične borbe, njezinih protagonista, ustanova - predmet su fantazija i perverznosti bolestnih mozgova. Sve se to širilo i bezkrajno se širi kao paukova mreža i čini zagušljivim zrak u cielom svietu.

U hrvatskom slučaju ova zgušljiovost, koja je počela godine 1918. pa sve preko 1945. i do danas, dosegla je do nevjerojatnih i skrajnijih mjera.

HRVATSKA USTAŠKA BORBA, i desetoga Travnja 1941. uzpostavljena NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA proglašeni su službeno u domovini ZLOČINAČKIM i njihov tvorac ZLOČINCEM!

NAPROTIV, namjerno se prešećuje i zaboravlja sve ono drugo, što je hrvatski narod u robstvu jedne i druge Jugoslavije, pa i iza godine 1945. u domovini i izvan nje doživio. Zaboravlja se nezamišljeno vršenje najbestialnih zvjerstava mučenja, streljana, vješanja, od logora, golih otoka, jazovka i t.d., bez ikakvog stida pred cielim svietom nad golorukim narodom po cieloj domovini.
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić 1991

Post Postao/la Sinjski_Junak »

Ovo ukratko, svojim riecima opisuje i dalje predvidja u svojoj knjigi za vrieme Nezavisne Drzave Hrvatske pod naslovom KRIZA KULTURE, pok. akademik Stjepan Zimmerman: <Batinani seljaci, progoni drzavnih namjestnika, poubijani narodni zastupnici, strieljana u masama, organizirane cete za pokolj Hrvata, pljackanje naroda, prelomljena rebra i paljene noge - i sve to u ime bratstva, slobode i demokracije, a sto je krvavo istinska cinjenica predtecom nase sadasnjosti>

Zaboravlja se toliki narodni odpor, toliku borbu, tolike pozrtvovnosti, toliko ljudskih zivota i to do danas u podpuno neistinskoj propagandi o epopeji ustaske oslobodilacke borbe i zivota Hrvatske Drzave.

Da li se moze uobce opisati zivot NEZAVISNE DRZAVE HRVATSKE u ovom sadasnjem zrakopraznom, zagusljivom prostoru, u ovoj praznini, u kojoj ne postoji nista drugo osim izmisljenih legenda i RAT proti ISTINI ?

Iako nam danasnji dan nedaje dostatnog vremenskog prostora, pokusajmo ovdje iznieti samo nekoliko cinjenica i osnovnih rieci pojedinih autora. Svi su oni zivi ili mrtvi svjedoci hrvatske ustaske borbe i Nezavisne Drzave Hrvatske, ove najsvjetlije zviezde na obzorju hrvatske poviesti Dvadesetoga stoljeca.

U jednom clanku o 10. TRAVNJU dr. ANDRIJA ILIC citira:

<... Na vrhuncu opasnosti, hrvatski narod odklanja propast i smrt. Odabire zivot i slobodu, te krvlju vlastite djece pise najvazniju povelju Hrvatske i podize najveci spomenik svojoj poviesti: - NEZAVISNU DRZAVU HRVATSKU!>

<... U hram nasih povelja i dokumenata unesena je, kao zaglavni svod svetista, najgradioznija povelja nasih zadnjih osam stoljeca - NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA!>.
<... NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA je neoboriv dokaz, koji se proteze od DRINE DO JADRANA!>

<... NEZAVISNA DRZAVA je prekopala za uviek rusilacke teorije o dvjema kategorijama Hrvata, koje jos danas sire neki komunisticki i drugi placenici. Ona je zadala smrtni udarac Jugoslaviji i jugoslaventsvu!>.
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la Sinjski_Junak »

<...NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA je apokalipticna opomena odlucujucim faktorima svieta, da samo razstava - GRANICA NA DRINI - moze ocuvati humanost i pravo, te zajamciti ljudima buducnosti dostojnu covjeka na podrucju Jugo-iztoka Europe!>

U poruki grupe <Hrvatskih Intelektualaca iz Sjeverne Hrvatske Muzicu i Istomisljenicima> godine 1969., koju sam svojedobno bila poslala za Glasilo <Nezavisna Drzava Hrvatska> - Ujedinjenih Kanadskih Hrvata u Toronto, stoji:

<... NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA je bila DRZAVA i to HRVATSKA DRZAVA, a USTASKI REZIM je bio HRVATSKI REZIM! Zato nitko nema prava traziti, da se mi odreknemo i osudimo jedan rezim samo zato, sto je stvorio HRVATSKU DRZAVU i hrvatski SUVERENITET. Jer danas nam je barem postalo jasno, da je glavna krivica ustaskog rezima pred Srbima upravo to - sto je OSTVARIO HRVATSKU DRZAVNOSTI!...>

Nu ocito je, da jos do danas TO nije jasno ni Srbima, ni jugoslavenima ni ostalim smusnjacima.

Sam Poglavnik kaze:

...<DESETI TRAVNJA nije pao s oblaka, niti je HRVATSKA DRZAVA NEKOME DONESENA NA TANJURU, kao sto to po koji naceti mozak misli i po koja pokvarena dusa govori, nego je pripremljen dugim i tezkim radom i zrtvama najboljih hrvatskih roduljuba i izvrsen odlucnoscu cielog hrvatskog naroda...

...ZNAJUCI, da politicka sredstva, koja stoje narodu na razpolaganje, ne mogu dovesti do izrazaja volju naroda, stvorio sam Hrvatski Oslobodilacki Ustaski Pokret!>.

Povjesnicar Marko Sinovcic u svojoj knjigi: <NDH U SVIETLU DOKUMENATA> od godine 1950., koju sam po njegovoj zelji na novo priredila, a izdana je u Zagrebu godine 1998. spominje:
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić 1991

Post Postao/la Sinjski_Junak »

<Dr. Ante Pavelic je svoj program tocno precizirao: <Hrvatski narod, - kaze u 8. omoj tocki Ustaski Nacela - imade pravo svoju Vrhovnicku vlast u svojoj vlastitoj Drzavi Hrvatskoj na cielom svom narodnom i poviestnom podrucju ozivotvoriti to jest, svoju podpunu samostalnu i Nezavisnu Drzavu opet uzpostaviti. Tu uzpostavu imade izvrsiti svim sredstvima, pa i silom oruzja >.

Uvjeren da ovu ovakvu borbu ne moze voditi u domovini, dr. Pavelic odlazi u inemstvo, da odanle na ostvarenju toga programa>.

Dr Tihomil Drezga, sveucilistni profesor za medjunarodno pravo na zagrebackom Sveucilistu i procelnik Pravnog Odjela u Ministarstvu vanjskih poslova NDH biljezi:

<... Ustaski Pokret imao je, dakle, pridonieti, da Hrvatska Drzava dobije najneobhodniji princip valjanosti, onaj bitni stvaralacki prauvjet, koji se sastoji u tome, da volja hrvatskoga narode dodje do izrazaja. Ustaski je Pokret tu zadacu izvrsio. Njegova uloga u ostvarivanju NEZAVISNE DRZAVE HRVATSKE, mogla bi se sazeto ovako prikazati:

Osnutkom Ustaskog Pokreta nedvojbeno je i nepriporno zasvjedocena zbiljska, skrajnja i nezatomljiva volja hrvatskoga naroda za posjedom Hrvatske Drzave u unitarnom obliku.

... U ustavu Ustaskog Pokreta i njegovim nacelima oblikovana je i izrecena ta volja. Radom i politikom Ustaskog Pokreta bila je ta volja provadjana, a pobjedom ustaske borbe i ppostignucem trazene drzave, ona je djelo- tvorno ostvarena i izpunjena....

....Nezavisna Drzava Hrvatska je kroz cetiri godine intenzivnog drzavnog i medjunarodnog zivota taj efektivitet pokazala u nebrojnim obiljacima. Od efikasne politicke, vojnicke, redarstvene, do zilave zakonodavne, upravne i kulturne djelatnosti, od zivahnog diplomatskog saobracaja - (poslanstva, konzulati, razna izaslanstva), do bogatih ugovornih medunarodnih odnosa - (preko stotinu medjunarodnih ugovora, medju kojima neki kolektivni veoma znacajni, bilo tehnickih, administrativnih, bilo ideolozkih), - ocitovala se aktivnosti Nezavisne Drzave Hrvatske bas u onim
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
Avatar
emily68i
Vojnik
Postovi: 101
Pridružen/a: sri ožu 04, 2009 5:24 pm
Lokacija: Nova Gradiška

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la emily68i »

Hvala ti dragi brate na ovom tekstu, oduševljena sam pročitanim. U mom gradu sam dugogodišnji član gradske knjižnice,i cielu knjižnicu sam prevrnula u potrazi za knjigama iz povijesti NDH.Vrlo malo sam našla (jer kako i bi kad nam je ravnateljica srpkinja), a kad bih zaduživala knjige , čudno su me gledali (pa zar ja to čitam). U knjižnici radi moj bivši profesor iz TIPSS-a( teorija i praksa socijalističkog samoupravljanja), pa je rekao (kada sam uzela knjige od dra Mile Budaka) da to sigurno ne čitam ja, onako sa zapanjenom facom ( pa nije me uspio socijalistički preodgojiti).
Avatar
vonDocktor
Dorojnik
Postovi: 977
Pridružen/a: uto pro 23, 2008 5:14 am

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la vonDocktor »

[quote="emily68i"]...pa sto tocno studirate, da imate predmet teorija i praksa socijalistickog samoupravljanja?


Zar si tako mlad doktore?
"Ako vam je težak stijeg čestitosti utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti mi ćemo ga držati" VASI PRADJEDOVI
Avatar
emily68i
Vojnik
Postovi: 101
Pridružen/a: sri ožu 04, 2009 5:24 pm
Lokacija: Nova Gradiška

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la emily68i »

Ma , to je bio predmet u gimi koji smo svi redovito imali. Još na faksu sam polagala predmet obrana i zaštita. U gimi smo imali taj predmet ( obrana i zaštita) ,učili teoriju i išli na gađanja iz M-48 -ice.. U gimu sam išla još za vrijeme Jugoslavije , 1987 god.
Avatar
Sinjski_Junak
Dorojnik
Postovi: 892
Pridružen/a: pet ruj 15, 2006 3:54 am
Lokacija: Diaspora, NDH

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la Sinjski_Junak »

Nu, ja sam cak i zaboravio na ovo, tj. nisam prepisao cieli tekst. Morat cu nastaviti...
Jebem Mater Svakome Hrvatu, Koji Ne Slavi Pavelic-a Antu !

ZA DOM SPREMNI ! =U= ZIVJELA NDH ! =U=
JelenaLijepa
Vojnik
Postovi: 17
Pridružen/a: uto lip 26, 2007 3:43 pm

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la JelenaLijepa »

Inače ne čitam ovog časopisa ali eto ovaj put jesam...

http://www.arena.com.hr/izdvojeno.html

POVRATAK KĆERI ANTE PAVELIĆA
Višnja Pavelić: Vraćam se u Hrvatsku i tražim povrat očeve imovine


'Otac me na samrti zadužio da dokumente o Hrvatskoj čuvam za buduće generacije'


Pavelićeva kći uskoro namjerava objaviti dokumente koje je poglavnik iz Hrvatske iznio u zapečaćenim koferimaUnatoč razočaranju u novu hrvatsku vlast, odlučila sam se ipak vratiti u domovinu. To mi je najveća želja više od 60 godina, koliko živim u progonstvu.
Već godinama uzaludno tražim nove hrvatske dokumente, ali mi ih vlasti ne daju. Isto kao ni vrijednu imovinu koju je moja obitelj izgubila komunističkom nacionalizacijom 1945. godine. Ali, dok sam živa, neću od toga odustati. Zato sam se i potužila sudu za ljudska prava u Strasbourgu - počinje svoju životnu ispovijest Višnja Pavelić.
Ta odlučna 86-godišnjakinja najstarija je kći Ante Pavelića, poglavnika Nezavisne Države Hrvatske. Više od pedeset godina živi u Madridu, nekoliko stotina metara od nogometnog stadiona Real Madrida i nove ambasade Republike Srbije. U njenoj ulici nitko ne zna tko je ta povučena "stara baka", kako je zovu susjedi, koja svakog jutra odlazi u šetnju po obližnjem parku i u trgovinu po kruh, mlijeko, povrće i meso kako bi skuhala ručak. Pritom obavezno kupuje sve dnevne španjolske novine, i lijeve i desne, jer, kako priznaje, i dalje voli biti informirana o svemu što se događa u svijetu.Razočarana sam Iako je u poodmakloj životnoj dobi i kreće se uz pomoć štapa jer pati od osteoporoze i nedavno je operirala kuk, njene živahne oči i način komunikacije odaju da je pamćenje jako dobro služi. Kad smo prvi put razgovarali telefonom, bila je vrlo suzdržana i nepovjerljiva, ali, moramo priznati, i ljubazna. Nakon dva dana našli smo se na ručku u madridskom hotelu Intercontinental jer nije ništa željela reći dok ne upozna tu "djecu" koja su željela s njom razgovarati.
- Razočarana sam jer imam dojam da su me svi zaboravili. Komuniciram isključivo s našom emigracijom u Americi, Kanadi i Australiji, pa mi je poziv iz Hrvatske zvučao pomalo nevjerojatno - rekla nam je gospođa Višnja čim smo sjeli za stol.
Avatar
LEGIONARI
Podurednik
Postovi: 1554
Pridružen/a: čet vel 26, 2009 3:40 pm

Re: "Što je 10. travnja?"-Govor Višnje Pavelić

Post Postao/la LEGIONARI »

Nu, zahvaljujuči gđi. Višnji Pavelić su objavljene knjige "Doživljaji" i snimljen dokumentarni film o pokojnom Poglavniku dr. Anti Paveliću. Jako me veseli
njezina odluka da se vrati u svoju domovinu hrvatsku. Još bi bio veseliji kad bi se u Hrvatsku vratili i posmrtni ostaci Poglavnika dr. Ante Pavelića koji počivaju na u tuđoj zemlji, a ne u njegovoj domovini Hrvatskoj, još jedna nepravda nanesena Hrvatima. ZDS
Ljutu travu na ljutu ranu!

Kralju Dmitre Zvonimire - u tamnici tvoji su ratnici-tvoji Generali!
Odgovorite