Gubernator Josipovic

''...uzima se da su Hrvati doselili oko 630...''
Odgovorite
Avatar
DesertFox
Vojnik
Postovi: 52
Pridružen/a: uto ožu 20, 2007 10:23 am
Lokacija: Zagreb

Gubernator Josipovic

Post Postao/la DesertFox »

Listam malo po Wikipediji, stvarno je lako izgubit sate skacuci sa teme i na temi i naletio sam na jedan kurozitet, oprostite ako je to negdje netko vec napisao.
Dakle, prema Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, kojim je de facto zatrt svaki oblik drzavotvornosti, hrvatski Sabor (u kojem je ban Rauch promjenio izborna pravila u korist neizabranih predstavnika) je u svom oktroiranom sastavu (u kakvom je i danas) birao jednog ministra u ugarskoj Vladi - Ministra bez portfelja za hrvatska pitanja.

Uglavnom su to bili "madjaroni" koji su provodili opcu madjarizaciju Hrvatske. Dakako, bilo je medju njima i onih koji su "po krvi" Hrvati.
Tocnije, u 19 mandata ovu funkciju je obnasalo 15 "gubernatora" od cega 7 Hrvata. Upada u oci da je medju tim Hrvatima i Emerik Josipovic, poznati unionist koji je hrvatski parlament brzo zamjenio madjarskim, a tamo je postao clan i gornjeg doma. Desetak godina nakon njega ovu funkciju je imao i njegov sin Gjeza Josipovic, takodjer unionist koji je 1918. ostao u Madjarskoj, a pripremio je teren za svog nasljednika, Khuena Hedervaryja. Inace, Emerikov otac se borio uz madjarske revolucionare protiv bana Jelacica.

Krasna jedna obitelj...
Odgovorite